Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Babeczki z dżemem malinowym i kokosową bezą
























Te babeczki są czasochłonne. Wymagają cierpliwości. Przepis mam ze strony internetowej

Składniki na 12 babeczek:
  • 175g miękkiego masła
  • 175g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko 
  • 4 żółtka
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
Nadzienie:
  • 12 łyżeczek dżemu malinowego
Beza :
  • 4 białka
  • 125g cukru
  • 85g wiórków kokosowych
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami. Polecam wybrać papilotki białe, albo o zdecydowanych kolorach.

W misce robota kuchennego utrzyj masło, cukier i ekstrakt waniliowy aż otrzymasz miękką puszystą masę. Wbij do masy jajko a następnie dodawaj po kolei 4 żółtka. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, aż otrzymasz gładką masę.
Przełóż dwie trzecie masy do papilotek, następnie nałóż po łyżeczce dżemu i zakryj dżem pozostałym ciastem. Tak mówi oryginalny przepis, do którego się zastosowałam. Następnym razem jednak nałożę do każdej papilotki ciasto i dżem bezpośrednio na nie. Rozdzielanie ciasta na części moim zdaniem nie ma sensu, bo dżem i tak w trakcie pieczenia opadnie na dno babeczki. Ważne jest żeby nie nałożyć więcej niż 2/3 ciasta do każdej papilotki, ponieważ babeczki mocno rosną i mogą się rozlewać na boki.
Piecz do 22 min, sprawdź patyczkiem czy są upieczone w środku. Wyłóż na płaską blaszkę do wystudzenia.

W międzyczasie ubij białka, tak aby były sztywne. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Jak masa będzie śnieżnobiała, sztywna i błyszcząca, przestań ubijać i delikatnie np. łyżką wmieszaj wiórki kokosowe. Nałóż masę na górę każdej babeczki. Nie polecam rękawa cukierniczego z tylką, ponieważ wiórki kokosowe mogą zatykać wylot. Najlepiej użyć po prostu łyżki i nadać masie ładny kształt. W trakcie suszenia w piekarniku beza trochę urośnie. Po udekorowaniu każdej babeczki, włóż blachę z powrotem do piekarnika. Susz około  30-35 min w temp 110C aż beza z zewnątrz będzie sucha i chrupiąca - można delikatnie dotknąć palcem, warstwa zewnętrzna powinna lekko kruszyć się pod wpływem dotyku.  

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...