Ten przepis pochodzi z książki "Kids' cookbook". Muffiny są słodkie, mają chrupiącą skórkę. Trochę się kruszą, ale to ze względu na dużą ilość różnych dodatków w nich zawartych. Warte spróbowania. Myślę, że dla amatorów suszonych owoców będą prawdziwym rarytasem.
Składniki na 15 babeczek:
- 100g płatków owsianych
- 300ml mleka
- 1 jajko
- 125ml oleju słonecznikowego
- 175g brązowego cukru
- 50g płatków kukurydzianych
- 150g rodzynek*
- 95g posiekanych suszonych moreli*
- 150g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Odmierz odpowiednią ilość płatków owsianych zalej mlekiem i zostaw do namoczenia.
Posiekaj morele (akurat kupiłam posiekane)
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Wsyp mąkę, proszek i sól do naczynia i wymieszaj. Do namoczonych płatków wbij jajko wymieszaj, dodaj olej i znowu wymieszaj. Do przygotowanej mąki wsyp suszone owoce i wymieszaj. Do miksa mączno - owocowego wlej składniki mokre i wymieszaj. Na końcu dodaj płatki kukurydziane. Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek i piecz około 20-25 min. Sprawdź patyczkiem czy upieczone w środku i wystudź na kratce. Babeczki są zdecydowanie lepsze po przestudzeniu.
fajne muffinki i do tego zdrowe
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie :) Słodkości wypakowane tyloma pysznościami!
OdpowiedzUsuń"suszonymi owcami" znaczy co? baranina? :)
OdpowiedzUsuńjuż poprawiam :)
Usuń