Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 16 października 2011

Imbirowo-cytrynowe babeczki oblane cytrynowym lukrem

Te babeczki to po prostu rewelacja. Mięciutkie, sprężyste niezbyt wilgotne a zarazem niezbyt suche, take w sam raz.  Przepięknie pachną cytryną a imbir wspaniale rozgrzewa. Myślę, że są idelane na zbliżające się chłody, do tego kubek gorącej herbaty, może nawet herbaty z cytryną. Przepyszne :) Przepis na babeczki pochodzi z tej strony, a polewa jest już mojego pomysłu. Przygotowanie ich nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga troszkę czasu i użycia miksera.

Składniki na 12-15 babeczek:
  • 300g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220g cukru podzielonego na dwie procje jedną 60g drugą 160g
  • 4 łyżki drobno startego świeżego imbiru
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 175 ml naturalnego jogurtu
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
Obierz korzeń imbiru ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Użyłam startego imbiru ze słoiczka, czasami w sklepach z ajzatyckim jedzeniem można taki znaleźć.
Tak przygotowany imbir włóż do małego garnuszka, dodaj 60g cukru i podgrzejwaj na wolnym ogniu, jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżkę wody. Gotuj tę masę cały czas mieszając, aż cukier zupelnie się rozpuści a imbir zmięknie. Zdejmij z ognia. 
Umyj cytrynę, następnie drobno zetrzyj żółtą część jej skórki na tarce. Wyciśnij sok z cytryny i odstaw na bok. Skórę z cytryny dodaj do masy imbirowej i dobrze wymieszaj.


Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papilotkami. 

Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj pozostały cukier, cały czas ucierając aż masa bedzie puszysta. Następnie dodawaj po jednym jajku. Ucieraj jeszcze około 2 minut. Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt, sok z cytryny oraz imbirową masę. Kiedy te składniki się połączą dodaj mąkę, sodę i sól. Poczekaj ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek. Wypełnij każdą foremkę do 3/4 wysokości, babeczki ładnie wyrastają nie rozlewają się na boki. Piecz około 20 min, aż babeczki ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. Chwilę zostaw je w formie, w której się piekły a następnie przełóż na kartke do wystudzenia.

Składnki na lukier:
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • kolorowy sukier do dekoracji
Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj sok z cytryny. Użyłam już wyciśniętego soku z buteleczki. Łyżką mieszaj cukier z sokiem, jeżeli masa bedzie zbyt gęsta mozna dodać łyżke gorącej wody. 

Tak przygotowanym lukrem, za pomocą łyżki, oblej wierzch każdej babeczki. Można  obsypać kolorowym cukrem.


Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...