Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 2 maja 2012

Bostońskie babeczki

Bostońskie babeczki to nic innego jak bardzo słodkie, waniliowe, puszyste babeczki nadziane domowej roboty waniliowym budyniem przykryte kołderką mocno czekoladowego maślanego kremu. Taki opis chyba wystarczy żeby nabrać na nie ochoty. Babeczki są rewelacyjne zarówno na świeżo jak i następnego dnia. Mojej całej rodzince przypadły do gustu, wszyscy bez wyjątku się nimi zajadali. Przepis pochodzi z książki "Cake days. recipes to make every day special. The hummingbird bakery".

Składniki na 6 dużych babeczek:
  • 40g miękkiego masła
  • 140g drobnego cukru do wypieków
  • 120g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 
Rozgrzej piekarnik do 190C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Do misy miksera wrzuć masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ucieraj na wolnych obrotach aż masa będzie przypominała drobna kaszkę. 
W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodaj mleko i wanilię, i dobrze wymieszaj. Połowę tej mieszanki wlej do suchych składników. Kiedy już wszystkie składniki się połączą zwiększ obroty miksera i wlej pozostałą mieszankę mleka i jajka. Mieszaj aż masa będzie gładka co jakiś czas zbierając ciasto ze ścianek misy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 
Przełóż ciasto do papilotek tak do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone, jeżeli nie piecz kilka minut dłużej.

Wyjmij babeczki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotuj budyń.

Składniki na masę budyniową:
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 żółtko
  • 25g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
Wlej mleko i wanilię do garnuszka i podgrzewaj. W miseczce wymieszaj cukier, oba rodzaje mąki oraz żółtko.   Kiedy mleko zacznie się gotować zdejmij garnuszek z ognia. Wlej 4-5 łyżek gorącego mleka do papki jajecznej i dobrze wymieszaj. Następnie przełóż tę papkę do mleka i wymieszaj. Postaw garnuszek z powrotem na ogniu i cały czas mieszając zagotuj. Gotuj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Gotowy budyń przełóż na płytka miskę do przestudzenia. Przykryj budyń folią spożywczą tak aby przylegała do wierzchu, w ten sposób w trakcie studzenia nie utworzy się kożuch. 

Teraz nadszedł czas na przygotowanie czekoladowego kremu.

Składniki na czekoladowy krem:
  • 200g cukru pudru
  • 50g kakao
  • 80g miękkiego masła
  • 40 ml mleka
  • kawałki gorzkiej czekolady do dekoracji
Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło, wsyp cukier i kakao. Ucieraj aż masa będzie przypominała drobną kaszkę. Wtedy stopniowo zacznij dolewać mleka cały czas ucierając. Kiedy wszystkie składniki się połączą zwiększ obroty miksera i ucieraj aż masa będzie puszysta, kremowa.

Z tak przygotowanych "elementów"należy przygotować bostońskie babeczki.
Najpierw za pomocą ostrego noża wytnij otworek o średnicy 2 cm i głębokości 3 cm w każdej babeczce. Nie wyrzucaj ani nie zjadaj wyciętego ciasta tylko przytnij aby utworzyło coś na rodzaj pokrywki. Wgłębienie każdej babeczki wypełnij budyniem równomiernie rozdzielając go pomiędzy wszystkie babeczki. Następnie na wierzch nałóż przycięte wcześniej  ciasto, aby równo zakryło otworek tak żeby nie było widać budyniu. Na sam koniec nałóż na każdą babeczkę odpowiednią ilość czekoladowego kremu. Można użyć rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki, ja tym razem po prostu rozsmarowałam grubą warstwę kremu i obsypałam kawałkami gorzkiej czekolady do dekoracji. Babeczki były wyśmienite.
  


  
Wydrukuj przepis

8 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...