Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 13 czerwca 2012

Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem

Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem to propozycja na dziecięce przyjęcie urodzinowe. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, krem również nie wymaga większych zabiegów, a dekorowanie może być wspaniałą wspólną zabawą. Zaręczam, że również dorośli nie pogardzą tym przysmakiem. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne, krem  mocno czekoladowy. Przepis pochodzi z książki Carol Pastor "75 best - ever muffins". Polecam :)

Składniki na 12-15 babeczek:
  • 165g miękkiego masła
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150g samorosnącej mąki *
  • 20g kakao do wypieków
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • słodycze do dekoracji
* zamiast mąki samorosnącej można użyć zwykłej do wypieków zwiększając ilość proszku do pieczenia do 3 łyżeczek

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na babeczki wyłóż papilotkami.

W dużej misce za pomocą ręcznego miksera ubij masło, cukier i wanilię aż zmienią się w jasną, kremową masę. 
Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wmieszaj delikatnie łyżką, aby suche składniki nie fruwały po kuchni. Dodaj jajka i ubijaj ciasto jeszcze przez chwilę za pomocą miksera. 
Surowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane wcześnie papilotki. Foremki wypełnij tak do 2/3 wysokości, aby ciasto miało gdzie rosnąć. Staraj się nie przeładować papilotek, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia będzie rozlewać się na boki. Piecz około 20-25 minut aż babeczki będą ładnie wyrośnięte i wkłuty w nie patyczek będzie suchy. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Jeżeli jednak babeczki rozleją się na boki to po prostu przytnij ich brzegi nożem.

Zanim babeczki wystygną przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 200g creme fraiche*
  • 200g ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 50g cukru pudru
*creme fraiche to francuska, lekko ukwaszona śmietanka zawierająca około 35% tłuszczu. Za wikipedią podaję, że nadaje się do gotowania, ponieważ przy tak dużej zawartości tłuszczy się nie warzy. Podobno świetnie się nadaje do dipów, za to nie nadaje się do ubijania. Również za wikipedią podaję, że nie ma zamiennika na polskim rynku trzeba sobie go zrobić samemu. W tym celu należy  36% śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu aż zgęstnieje. Przechowywać w lodówce.

Aby przygotować krem należy umieszczoną w garnuszku śmietankę podgrzewać na wolnym ogniu, aż będzie gorąca. Uwaga nie można zagotować śmietany. 
Kiedy śmietana będzie już gorąca zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć do środka połamaną w kostki czekoladę. Mieszaj łyżką, aż czekolada pod wpływem ciepła się rozpuści. Na końcu dodaj cukier puder, wymieszaj aż masa będzie błyszcząca i gładka. Odstaw na bok, krem studząc się będzie stopniowo gęstniał.

Tak przygotowanym kremem oblej babeczki. na tym etapie można już delektować się babeczkami. Można również je udekorować. Użyłam kolorowego cukru, żelkowych galaretek, czekoladowych cukierków w lukrowanej polewie, świetnie sprawdzają się również pianki marshmallows. Generalnie udekoruj ja tak jak podopowiada  Ci wyobraźnia. Dobrej zabawy i smacznego :)
Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...