To już kolejny przepis na kakaowe muffiny z białą czekoladą. Poprzedni można znaleźć tutaj. Ten który dzisiaj publikuję zawiera dwa razy więcej kakaa do wypieków co sprawia, że muffiki są lekko gorzkawe. Przeciwwagą dla gorzkiego posmaku są słodkie kawałki białej czekolady, którymi muffinki te są szczodrze wypełnione. Samo ciasto muffinkowe jest zbite i lekko wilgotne. Babeczki najlepiej jeść palcami odłamując małe kawałki. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 12 muffinek:
- 225g mąki
- 55g kakao do wypieków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115g brązowego cukru
- 150g białej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki
- 2 jajka
- 200ml kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
- 100 ml mleka
- 6 łyżek oleju
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Posiekaj czekoladę na mniejsze kawałki.
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj cukier i posiekana czekoladę i znowu wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj śmietanę z jajkiem i olejem. Kiedy masa będzie już jednolita wsyp do niej przygotowane wcześniej suche składniki. Wymieszaj ciasto, jeżeli będzie suche i zbyt gęste dodaj mleko.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 25-30 minut. Sprawdź czy są gotowe nakłuwając ciasto wykałaczką, jeżeli po wyjęciu będzie czysta można zakończyć pieczenie. Muffini te są pyszne zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
rozkoszne prawda?:)
OdpowiedzUsuńŚwietne są, takie konkretne muffiny, widzę tam jeszcze może gruszkę :D
OdpowiedzUsuńa nie, to nie gruszka :) to właśnie tak wygląda biała czekolada po upieczeniu
Usuń