Ta dynia, którą ostatnio kupiłam, była naprawdę duża. Mimo że część uzyskanego z niej pure zamroziłam to i tak sporo mi jeszcze zostało. Żeby je wykorzystać wyszukuję najróżniejsze przepisy oczywiście na muffinki :). Dziś zapraszam na dyniowe muffiny z kawałkami czekolady według przepisu z tej strony. Chyba dałam się nieco zwieść, wydawało mi się że taka kombinacja dyni, przypraw i czekolady da rewelacyjny efekt. Podczas gdy efekt jest... przeciętny. To nie znaczy że babeczki były niesmaczne. Są dobre, ale nie porywające. Nie umywają się do "Aromatycznych muffinek z dynią, melasą i żurawiną" na które to przepis zamieściłam na blogu kilka dni temu. W muffinkach dyniowo - czekoladowych dominuje po prostu smak czekolady, więc równie dobrze można by upiec zwykłe waniliowe babeczki z czekoladą i tyle. Ze względu jednak na to że o gustach i smakach się nie dyskutuje publikuję dziś ten przepis - może i on znajdzie swoich amatorów. Wracając do muffinek, są wilgotne, bardzo słodkie, o delikatnie wyczuwalnym smaku przypraw z dominującym smakiem czekolady.
Składniki na 12-16 muffinek:
- 195g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 113g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180ml dyniowego pure (przepis na dyniowe pure jest tutaj)
- 175g czekoladowych groszków (dla amatorów mniej czekoladowych wypieków polecam zmniejszyć o połowę ilość groszków)
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż powstanie puszysta masa. Następnie dodawaj jajka, po jednym, za każdym razem czekając aż dobrze połączą się z masą. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii.
W osobnej misce połącz mąkę, sodę i przyprawy.
Do masy w mikserze wsyp połowę mieszanki mąki i połowę pure z dyni. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp pozostałą mąkę i resztę dyniowego pure, wymieszaj. Na końcu wmieszaj czekoladowe groszki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut. Po tym czasie nakłuj ciasto patyczkiem żeby sprawdzić czy upiekło się w środku. Jeżeli patyczek będzie czysty to czas wyjąć babeczki z piekarnika.
Na kilka minut zostaw je w formie, w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz