Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 27 marca 2013

Marcepanowe babeczki

Zastanawiacie się zapewne co to siedzi na szczycie moich babeczek. Już  spieszę z wyjaśnieniem  miał to być jakiś wielkanocny ptaszek :) kurka czy kaczuszka niestety stwór bardziej przypomina coś  pomiędzy wychudzoną gąską  a gołąbkiem a niektórzy moi domownicy złośliwie wspominali coś o wydrze. Hmmm... cóż czasami zalicza się takie wpadki, ale za to babeczki są rewelacyjne. Puszyste lekko wilgotne spieczone z wierzchu ciasto, z małymi kawałkami marcepanu o wyraźnym migdałowym aromacie. Po prostu znikały z talerza stąd może mój pośpiech przy dekorowaniu. Polecam serdecznie na Wielkanoc i nie tylko. Przy okazji poszukiwań przepisów wielkanocnych proponuję spojrzeć na kilka innych wpisów z mojego bloga hot cross buns, czyli wielkanocne bułeczki, czy cytrynowe babeczki.
Przepis na te marcepanowe babeczki pochodzi z książki "Easy cupckaes". 

Składniki na 8 babeczek:
  • 90g mąki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 90g miękkiego masła lub margaryny
  • 90g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki migdałowego ekstraktu
  • 40g marcepanu

Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Pokrój marcepan na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych okach.

Przesiej mąki i proszek do pieczenia do misy robota kuchennego. Dodaj masło, cukier, jajka, ekstrakt migdałowy i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj marcepan i wymieszaj. 

Ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 wysokości.

Piecz  15 -20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. Przełóż na kratkę do wystudzenia. 

Udekoruj. Rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladę i oblej wierzch każdej babeczki. Kiedy czekolada będzie już lekko zastygać przyklej dekoracje. Moje kaczuszko- kurczaczko-gołąbki powstały z marcepanu a czekoladowe jajeczka kupiłam gotowe. Na babeczki można również położyć maślany krem np z tego przepisu .  Smacznego !

Przy okazji tego świątecznego wpisu chciałam życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga
Wspaniałych Świąt Wielkanocnych :)

 

czwartek, 21 marca 2013

Morelowe babeczki z kaszą kuskus i morelowym kremem

Zaintrygowana eksperymenetm kulinarmyn autorki tego bloga postanowiłam również wypróbować co się stanie gdy część mąki w przepisie zostanie zastąpiona kaszką kuskus. Kasza kuskus nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych więc jej dodatek nie specjanie wpłynął na jakość odżywczą wypieku.  Niebywałą zaletą tej kaszy jest szybkość przygotowania, co bardzo przydaje się kiedy trzeba naprędce przygotować sycący posiłek dla wygłodniałej rodzinki. Można powiedzieć że dodając kaszę do babeczek kierowała mną tylko ciekawość. W rezultacie mam pełen talerz babeczek o nieco zbitym, wilgotnym cieście o mocnym morelowym smaku, przykrytych słodkim morelowym kremem. Dla mnie to ciasto było nieco zbyt zbite, ale moim domownikom smakowały. Polecam wszystkim eksperymentatorom.

Składniki na 12 - 18 babeczek:
  • 50g suszonych moreli
  • 2 jajka
  • 105g drobnego cukru do wypieków
  • 50g roztopionego masła
  • 155g kaszy kuskus
  • 155g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki imbiru
110g (50g do ciasta + 60g do kremu) suszonych moreli wrzuć do garnka zalej wodą i gotuj przez 15 minut aż morele napęcznieją. Morele przełóż do blendera i zmikusj na papkę. 

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miseczki wsyp kaszę kuskus i zalej wywarem z moreli. Jeżeli płynu bedzie byt mało dodaj gorącej wody tak aby nad warstwą kaszy była około 1 cenytmetrowa warstwa wody. Odstaw do napęcznienia.

Rozpuść masło. Możesz rozpuścić je w garnuszku na ogniu lub  wstaw miseczkę z masłem do mikrofalówki.

Jajka i cukier wrzuć do miski i ucieraj aż się dobrze wymieszają. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj kaszę kuskus i dobrze wymieszaj. Póżniej wsyp mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Na koniec wmieszaj 50g morelowego pure. 

Ciasto przełóż do papilotek, piecz 15-20 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i połóż na kratce do wystudzenia.

Przygotuj krem. Nie zastosowałam polecanego przez autorkę przepisu na babeczki. Zrobiłam odrobinę inny.

Składniki na krem:
  • 60g morelowego pure
  • 125g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka suszonych morelek do dekoracji
 Do blendera wrzuć pure, ser mascarpone oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. 

Kiedy babeczki będą już zupełnie wystudzone rozsmaruj na wierzchu każdej odrobinę kremu i udekoruj posiekanymi morelami.
Smaczneo :)

piątek, 15 marca 2013

Cytrynowe mini - serniczki na dzień Św. Patryka

Już za kilka dni Irlandczycy będą obchodzić dzień Świętego Patryka - patrona Irlandii. W tym dniu przez miasta i miasteczka będą przechodzić kolorowe i radosne parady przecudnych przebierańców. Zarówno widzowie jak i uczestnicy parad będą mieć na sobie zielone ubrania lub przynajmniej ozdoby w tym kolorze. Zielony to narodowy kolor mieszkańców szmaragdowej wyspy a koniczyna kojarzona jest ze św. Patrykiem. W tym dniu nawet słynne irlandzkie piwo barwi się na zielono. Postanowiłam dołączyć się do świętowania. Upiekłam cytrynowe mini serniczki, do których dodałam zielonego barwnika i udekorowałam czekoladowymi koniczynkami. 

Przygotowanie mini serniczków należy zacząć od ciasteczkowego spodu.

Składniki na spody 6 mini serniczków:
  • 70g maślanych ciasteczek
  • 20g stopionego masła lub margaryny
Do misy blendera wrzuć ciasteczka i zmiksuj na drobne okruchy. 

W garnuszku umieszczonym na ogniu lub w miseczce w mikrofalówce rozpuść masło lub margarynę. Wlej płynny tłuszcz do okruchów i zmiksuj aby okruchy były lekko wilgotne.

Do formy na muffiny wstaw 6 papilotek. Rozdziel okruchy równomiernie między te papilotki, będzie to około 1 kopiastej łyżki do każdej foremki. Następnie spodem łyżki ubij okruchy na dnie. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na 6 mini serniczków:
  • 200g zmielonego twarogu na sernik
  • 1 mała cytryna
  • 20g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • zielony barwnik
  • czekoladowe serduszka i czekoladowe ażurki do ozdoby
Rozgrzej piekarnik do 180C.

Zetrzyj skórkę z małej cytryny następnie wyciśnij sok.

Umieść twaróg, skórkę i sok z cytryny, masło, kaszę mannę, cukier puder, jajko oraz zielony barwnik  w miseczce blendera  i zmiksuj na gładką masę. Masa może być odrobinę płynna. Przelej masę do przygotowanych wcześniej papilotek wypełnionych już ciasteczkowym spodem. Rozdziel serową masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut. 

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestudzenia. Kiedy babeczki będą już letnie wyjmij z formy i postaw na talerzyku, paterze itp... do całkowitego wystudzenia.

Kiedy serniczki będą już zupełnie zimne połóż na wierzch każdej po trzy czekoladowe serduszka tak aby przypominały trzylistna koniczynkę a z czekoladowego ażurka wytnij odpowiednie kawałki na ogonki.
   Happy St. Patrick's Day !

Smacznego :)

 

czwartek, 14 marca 2013

Owsianka na wynos, czyli owsiane muffiny z morelami i syropem klonowym

Owsianka na wynos, tak w skrócie nazwałam te wypełnione płatkami owsianymi muffinki. To moja propozycja na śniadanie dla  zabieganych, którzy nigdy nie mają rano czasu. Przygotować można je wieczorem aby następnego dnia wrzucić muffinkę do torebki i .. w drogę. Babeczki te są słodzone syropem klonowym i odrobiną brązowego cukru poza tym zawierają kawałki suszonych moreli. Myślę, że to nie tylko smaczny ale również zdrowy początek dnia. Babeczki są nieco suche i zbite, ale smaczne, koniecznie trzeba podawać je z czymś do picia.
Przepis znalazłam tutaj. Zainteresowanym innymi śniadaniowymi wypiekami z dodatkiem płatków owsianych proponuję spojrzeć również na te przepisy:

Składniki na 12 babeczek:
  • 240g płatków owsianych
  • 240 ml mleka
  • 80 ml syropu klonowego
  • 80g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 240g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g brązowego cukru
  • 100g suszonych moreli
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i syropem klonowym. Dobrze wymieszaj. 

W osobnym naczyniu utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę, dodaj jajko i ucieraj aż się połączą. Można użyć ręcznego miksera.


Dodaj utarte masło do płatków owsianych i dobrze wymieszaj. 
W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, brązowy cukier.  Pokrój morele na mniejsze kawałki i dodaj do suchych składników. Dobrze wymieszaj.

Mieszankę suchych składników wmieszaj do masy z płatków owsianych i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Ciasto będzie dosyć gęste, klejące się do łyżki.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. 

Piecz 25 - 30 minut aż babeczki lekko się zarumienią. 

  Smacznego :)

niedziela, 10 marca 2013

Pomarańczowe babeczki z marmoladą

Zapraszam na intensywnie pomarańczowe babeczki oblane ciepłą  pomarańczowo - imbirową marmoladą .  Nieco zbite, mocno pomarańczowe ciasto świetnie komponuje się z bitą śmietaną. Tym razem pieczone w ramekinach. Proporcje na cztery porcje. Takie małe co nieco na deser.  Zainteresowanym innymi pomarańczowymi wypiekami polecam również bezglutenowe pomarańczowo - migdałowe babeczki  oraz pomarańczowe muffiny z kremem.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 średnia pomarańcza
  • 85g masła lub margaryny
  • 85g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 115g samorosnącej mąki
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej ( użyłam marmolady pomarańczowej z imbirem)
Włóż całą pomarańczę do małego garnuszka zalej wodą tak aby cała pomarańcza była przykryta. Umieść garnuszek na palniku i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj pomarańczę przez 1 godzinę aż zmięknie. 
Po tym czasie ostrożnie wyjmij pomarańczę z gorącej wody, połóż na talerzyku do przestudzenia na około 30 minut.

W międzyczasie lekko natłuść ramekiny. Rozgrzej piekarnik do 180C.

Przestudzoną pomarańczę pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, wyrzuć pestki jeżeli są w środku. Kawałki pomarańczy włóż do blendera i zmiksuj na papkę.

Do papki dodaj margarynę, cukier, jajko i mąkę, i zmiksuj aż uzyskasz gładką masę.  Ciasto przełóż do ramekinów rozdzielając je równomiernie pomiędzy przygotowane. 

Piecz około 25-30 minut aż wyrosną i się zarumienią. 
Pod koniec czasu pieczenia babeczek podgrzej marmoladę. Umieść dwie łyżki marmolady w miseczce i wstaw do kuchenki mikrofalowej, podgrzewaj przez kilkadziesiąt sekund aż marmolada będzie płynna. Po wyjęciu babeczek z piekarnika odczekaj 2-3 minut i rozsmaruj odrobinę marmolady na wierzchu każdej babeczki. 

Babeczki można podawać z bitą śmietaną. Możesz posłużyć się  gotową lub wlać pół opakowania śmietany kremówki do miski i za pomocą elektrycznego lub ręcznego miksera ubić ją, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru.

Smacznego :)

piątek, 8 marca 2013

Mini muffinki z krewetkami i pietruszką

Wytrawne babeczki na dwa kęsy świetnie sprawdzą się na przyjęciu lub jako mała przekąska w ciągu dnia czy "danie" na wynos dla bardzo zabieganych. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smaczne. Muffinki są mięciutkie, lekko wilgotne, ciasto przypomina trochę ciasto naleśnikowe a dodatki w postaci pietruszki i krewetek bardzo zdrowe. Tym razem upiekłam je w  formie mini muffinek, w końcu zawsze można poczęstować się jeszcze jedną. :) Przepis znalazłam w "Easy muffins".

Składniki na 18 mini muffinek:
  • 125g mrożonych ugotowanych i obranych krewetek*
  • 140g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125ml maślanki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanej pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku
* można oczywiście użyć świeżych krewetek, ale wcześniej należy je ugotować

Przygotuj krewetki. Jeżeli używasz mrożonych a nie zdążyłeś/aś ich wcześniej rozmrozić to zalej je  wrzątkiem aż odtajają. Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli są zbyt mokre osusz ręcznikiem papierowym. Ostaw na później.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na mini muffiny lekko natłuść.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia dodaj krewetki i wymieszaj.
Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep widelcem, dodaj maślankę i olej, wymieszaj. Posiekaj drobno pietruszkę najlepiej świeżą, chociaż ja użyłam mrożonej. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.   

Wlej mokre składniki do suchych. i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Przełóż ciasto do przygotowanej formy na mini muffiny. Wypełnij gniazda do 3/4 ich wysokości równomiernie rozdzielając ciasto.

Piecz około 15 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Moje niestety niezbyt się zarumieniły, proponuję więc pod koniec pieczenia włączyć na minutę termoobieg aby uzyskały ładny rumiany wygląd.

Babeczki należy przestudzić przez kilka minut. Można podawać na ciepło jak i po zupełnym wystudzeniu.

Smacznego :)



 

poniedziałek, 4 marca 2013

Cytrynowe babeczki pod cukrową skorupką

Dziś mało oryginalnie ale baaardzo pysznie. Przepisów na cytrynowe babeczki jest bez liku, sama piekłam już nie raz babeczki z dodatkiem cytryny. A to żurawinowo -cytrynowe, bananowo - cytrynowe, czy ostatnio cytrynowe w kształcie serduszek. Tym razem w samym cieście pojawia sięnie cytryna, ale lemon curd za to sokiem cytrynowym nasącza się ciepłe jeszcze babeczki co daje fantastyczny efekt. Ciasto jest delikatne, puszyste a zarazem wilgotne o wyraźnym kwaskowatym posmaku z chrupiącą cukrową skorpuką. Polecam serdecznie. Przepis pochodzi z 'Easy cupcakes' i przygotowanie tych babeczkek jest naprawdę łatwe.

Składniki na 12 babeczek:
  • 175g miękkiego masła lub margaryny
  • 175g cukru golden caster (można zastąpić zwykłym białym)
  • 175g samorosnącej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki lemon curd (oryginalnie były 3)
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami (upewnij się, że papilotki są z tłuszczodpornego papieru inne mogą się rozpaść)

Wrzuć wszytskie składniki oprócz lemon curd do misy miksera i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj lemon curd i jeszcze raz wymieszaj.

Ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Zanim wyjmiesz z piekarnika nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy wyjmij babeczki i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Kiedy babeczki będą jeszcze w piekarniku przygotuj cukrową skorupkę.

Składniki na cukrową skorupkę:
  • 100g cukru
  • świeżo starta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
Do miseczki wsyp cukier, zetrzyj skórkę cytryny (tylko żółtą część białą jest gorzka)wyciśnij sok i wymieszaj. Odstaw na bok na czas kiedy babeczki sa w piekarniku.

Kiedy babeczki będą już upieczone, jeszcze ciepłe, rozsamruj cukrowo - cytrynowy syrop na wierzchu każdej. Zostaw do wystudzenia. W czasie studzenia cukier utworzy cieniutką, chrupiącą skorupkę na wierzchu każdej babeczki. 
Poczekaj więc aż babeczi wystygną i ... smacznego :)

  Cytrynowe wypieki


 

piątek, 1 marca 2013

Otrębowe muffiny z nutką pomarańczy nadziewane pastą z fig

Na przepis na te muffiny natknęłam się zupełnie przypadkiem. Przeszukiwałam sieć aby znaleźć sposób na wykorzystanie suszonych fig, które już od jakieś czasu zalegały w czeluściach moich kuchennych szafek. Jak zwykle trafiłam na wiele przepisów, ale w większości z nich należało po prostu posiekać owoce i wrzucić je do ciasta. Mimo że lubię takie wypieki tym razem szukałam czegoś innego. Kiedy znalazłam przepis na stronie EatingWell  koniecznie musiałam go wypróbować. Muffinki są naprawdę smaczne i zaręczam że przypadną go gustu nawet tym którzy z zasady unikają otrębów, mąki pełnoziarnistej, suszonych owoców. Mimo zawartości składników, które powodują często że ciasto jest gumiaste, nieco zbite, te babeczki były puszyste, lekko wilgotne o cudownym zapachu pomarańczy. Dodatkowo w środku każdej babeczki pojawiała się słodka figowa niespodzianka. Polecam i to nie tylko zwolennikom zdrowego jedzenia. 

Składniki na pastę figową do nadziewania około 20 babeczek:
  • 150g suszonych fig
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (użyłam mielonych laskowych orzechów)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, będzie potrzeba do ciasta. Pamiętaj żeby zetrzeć tylko pomarańczową część, biała jest gorzka. Wyciśnij sok z pomarańczy i odstaw na później.

Wrzuć figi do blendera, dodaj orzechy i zmiksuj na jednolitą, gęstą masę. Dodaj cynamon, sok z pomarańczy oraz miód i zmiksuj aby wszystkie składniki się połączyły. Odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem ciasta na muffinki.

Składniki na 20 muffinek:
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 190g brązowego cukru
  • 250 ml jogurtu (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 75ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60g otrębów owsianych (nie miałam więc zastąpiłam pszennymi)
  • 155g mąki pełnoziarnistej (najlepiej drobno zmielonej)
  • 115g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich do obsypania
 
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

Do dużej miski wbij jajko, dodaj białko oraz cukier i ucieraj aż powstanie gładka masa (w tym celu użyłam ręcznego miksera). Następnie dodaj jogurt, olej, skórkę oraz sok z pomarańczy, wanilię i dobrze wymieszaj (tutaj wystarczy już łyżka). Do tej masy wmieszaj otręby i odstaw na bok.

Do osobnego naczynia dodaj mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.

Łyżką nakładaj ciasto do papilotek. Najpierw nałóż po około 1 łyżkę ciasta do każdej papilotki, następnie umieść na środku jedną łyżeczkę pasty figowej i przykryj znowu ciastem. Staraj się nie napełniać więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Wierzch każdej babeczki obsyp posiekanymi orzechami. Piecz około 15-20 minut aż ładnie wyrosną.


 Smacznego !




 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...