Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 30 września 2013

Dyniowe babeczki z pełnoziarnistej mąki

Pomysł na te babeczki pojawił się kiedy na blogu Just My Delicoius znalazłam przepis na ciasto z dynią. Do tej pory we wszystkich przepisach na ciasta z dynią, na jakie się natknęłam, pojawia się zawsze pure z dyni, w tym autorka zaproponowała by surową dynię po prostu zetrzeć na tarce i bezpośrednio dodać do ciasta. W sumie pomysł dobry i oszczędny w czasie. Nie trzeba dyni piec w piekarniku a później mielić na papkę. Postanowiłam więc przepis wypróbować nieznacznie go modyfikując. Dodałam trochę więcej przypraw no i zastąpiłam zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą. Dodatkowym atutem tych babeczek jest fakt że pieczone są bez dodatku tłuszczu. Babeczki były bardzo sycące, wilgotne, nieco zbite, o subtelnym smaku dyni, wspaniałym aromacie cynamonu i goździków. Hitem tych babeczek była cynamonowo - cukrowa skórka z migdałami. Chrupiąca słodka skorupka która wspaniale kontrastowała z mięciutkim wnętrzem babeczek. Polecam :)
Składniki na 6 babeczek:
  • 2 jajka w pokojowej temperaturze
  • 220g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startych goździków
  • 200g startej dyni (można wymieszać z marchewką)
  • 150g pełnoziarnistej mąki

Piekarnik nagrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, chyba że tak jak ja używasz wolno stojących tekturowych foremek na babeczki wtedy rozstaw je po prostu na blaszce do pieczenia.

Zetrzyj dynię na tarce o grubych okach i odstaw na później. Można część dyni zastąpić startą marchewką.

Jajka wbij do misy miksera dodaj cukier i mieszaj aż masa będzie biała i puszysta (cukier nie musi się zupełnie rozpuścić).

Do osobnego naczynia  wsyp mąkę, dodaj proszek, sodę, cynamon i goździki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Następnie dodawaj je stopniowo do masy cukrowo- jajecznej cały czas mieszając. Na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta startą dynię.

Łyżką przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek/foremek. Nie wypełniaj ich bardziej niż do połowy ich wysokości, ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie i ma tendencje do uciekania z foremek. Przygotowane do pieczenia babeczki odstaw na chwilę na bok na czas przygotowania posypki.

Składniki na posypkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki płatków migdałów
Wszystkie składniki wsyp do miseczki i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną posypką  obsyp surowe babeczki.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz minimum 20 minut po tym czasie nakłuj babeczki i sprawdź czy ciasto w środku już się upiekło. Uważaj bo posypka którą są obsypane spieka się szybciej i można ją uszkodzić nakłuwając patyczkiem. Patyczek więc najlepiej wkłuć z boku w szczelince która utworzy się między chrupiącą skórką i resztą ciasta. Jeżeli ciasto będzie nadal mokre wtedy wydłuż czas pieczenia o 5 minut. Sprawdzaj aż do skutku. Moje babeczki spędziły w piekarniku około 30 minut.
Smacznego :)  



poniedziałek, 23 września 2013

Drożdżowe zawijańce z czekoladą

Drożdżowe babeczki, czy jak kto woli bułeczki, z czekoladą to coś w sam raz na jesienne, ponure dni. Podawane na ciepło, puszyste, pachnące czekolada i cynamonem  rozgrzeją nie tylko ciało ale i duszę. Łatwe w przygotowaniu, pieczone w formie na muffiny są prawdziwym smakołykiem. Można przygotować je dzień wcześniej, przechować przez noc w lodówce i będą w sam raz na śniadanie. Przepis znalazłam tutaj. Polecam :)

Składniki na 12 bułeczek:
ciasto :
  • 120 ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko w pokojowej temperaturze
  • 250g mąki
  • 45g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Mleko wlej do garnuszka dodaj szczyptę cukru i podgrzej. Temperatura nie powinna przekraczać temperatury ciała, najlepiej więc włożyć do mleka palec i sprawdzić czy nie za ciepłe. Jeżeli będzie parzyć to trzeba troszkę mleko przestudzić. Kiedy już uzyskasz właściwą temperaturę mleka wsyp do niego suche drożdże.  Odstaw na około 5 minut aż zaczną pracować i mleko się spieni. 
W międzyczasie wsyp do osobnej miseczki cukier, dodaj jajko i ubijaj widelcem lub trzepaczką aż masa będzie kremowa. Następnie cały czas mieszając, powoli wlewaj mleko z drożdżami i dobrze wymieszaj.

Do misy miksera, zaopatrzonego w hak do mieszania ciasta, wsyp mąkę i sól. Włącz mikser na wolne obroty i pomału wlewaj mokre składniki. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się połączy z ciastem. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem miski i odstaw do wyrośnięcia. Przykryj lnianym ręczniczkiem i odstaw na godzinę lub do podwojenia ilości. 

Przygotuj nadzienie.

Składniki na nadzienie:
  • 45g masła
  • 50g cukru
  • 200g czekolady
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Masło, cukier, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz cynamon włóż do misy blendera i zmiksuj na drobną kaszkę. Odstaw na bok.

Przygotuj formę na muffiny, wysmaruj gniazda masłem i odstaw na później.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką kuchenny blat. Uderz w nie pięścią aby pozbyć się nadmiaru powietrza i pozwól ciastu odpocząć około 5 minut. 
Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (mój był nieco mały stąd mało czekoladowych zawijasków) i wyłóż na ciasto przygotowane wcześniej nadzienie. Rozłóż nadzienie równomiernie i zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku na roladę. Ostrym nożem podziel "roladę" na 12 plasterków. Każdy z plasterków włóż do osobnego gniazda formy na muffiny tak aby leżał na płasko. 
Przykryj formę ręczniczkiem i odstaw bułeczki do napuszenia na około pół godziny. 

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180C.

W małej miseczce roztrzep widelcem jajko oraz 2 łyżki mleka. Napuszone bułeczki za pomocą pędzelka wysmaruj jajkiem to pomoże im zarumienić się w trakcie pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz 15 - 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. 

Gotowe babeczki można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego :)

 
 

środa, 18 września 2013

Biała czekolada - babeczki i krem

Dzisiaj trochę monotonnie bo wszystko z białą czekoladą, ale zapewniam że baardzo pysznie. Otóż proponuję przepis na babeczki z dodatkiem białej czekolady udekorowane kremem również z dodatkiem białej czekolady. Do przygotowania samych babeczek sięgnęłam po sprawdzony już wcześniej przeze mnie przepis; celem przypomnienia  zapraszam tutaj. Bardzo nam wtedy te babeczki zasmakowały, puszyste, delikatne ciasto z lekko spieczoną skórką o wspaniałym aromacie. Tym razem jednak udekorowałam je kremem a nie po prostu czekoladą. Krem jest  pyszny, doskonale komponuje się z ciastem. Jego przygotowanie wymaga jednak odrobiny cierpliwości ale zaręczam że jest tego warty.  Polecam :)

Składniki na 12 - 18 babeczek:
  • 100g masła
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 275g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g roztopionej białej czekolady
  • 125ml podgrzanego mleka
Piekarnik rozgrzej do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub tak jak ja rozstaw na blaszce z piekarnika tekturowe foremki.
 
Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. 
W międzyczasie podgrzej mleko i odstaw na później oraz rozpuść czekoladę i również odstaw na później. 
Do innego naczynia wsyp mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. 

Ustaw mikser na wolne obroty i dodaj do masy  połowę porcji mąki, następnie połowę mleka. Kiedy już dobrze się wymieszają wlej płynną czekoladę oraz kolejno pozostałą mąkę i mleko. Kiedy wszystkie składniki ciasta będą już dobrze połączone na gładką, gęstą, kremową masę wyłącz mikser.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, nie wypełniaj ich bardziej niż do połowy wysokości ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie i ma tendencję do "uciekania" z foremek. Piecz  około 20 - 25 minut aż do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do zupełnego wystudzenia. Przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 100g białej czekolady
  • 50g miękkiego masła
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstarku waniliowego
 Uważaj żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, inaczej krem będzie miał grudki. Nie wpłynie to specjalnie na smak kremu (z grudkami czy bez będzie bardzo smaczny, a wiem o czym piszę), ale bez grudek ładniej się prezentuje.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce i odstaw na bok do przestudzenia.

Masło i serek mascarpone włóż do misy miksera i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder i najpierw delikatnie, później bardziej energicznie ucieraj masę, dodaj wanilię. Na koniec cały czas ucierając wlewaj cieniutkim strumyczkiem  płynną czekoladę do masy. Krem będzie dosyć rzadki, przed dekorowaniem należy więc wstawić go do lodówki na około godzinę. 
Po schłodzeniu przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.

Babeczki są smaczne zarówno na świeżo jak i następnego dnia. Można wstawić je na noc do lodówki (najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku) a wyjąć z niej na godzinę przed podaniem, aby ciasto i krem nabrały temperatury pokojowej. 

Smacznego :)

czwartek, 12 września 2013

Muffiny ze śliwkami i bekonem

Muffiny ze śliwkami i bekonem to moja wariacja przepisu na muffiny, których głównym składnikiem miała być przystawka devils on horseback. Devils on horseback to zawijane w bekonie świeże daktyle podsmażane na oliwie tak długo aż bekon stanie się chrupki. Z braku dostępu do świeżych daktyli niektórzy podmieniają je suszonymi śliwkami a ja postanowiłam podmienić je śliwkami świeżymi :) Rezultat hmmm... ciekawy, ale mnie nie zachwycił. Długo zastanawiałam się czy publikować ten przepis, ale nauczona doświadczeniem wiem, że ludzie mają różne upodobania więc może akurat komuś przypadnie do gustu. Poza tym jest sezon na śliwki więc może ten akurat przepis sie komuś przyda. Wracając do opisu muffinek, ciasto było nieco zbyt wilgotne i zbite, mocno ziołowe wypełnione kawałkami spieczonego bekonu i soczystymi kawałkami śliwek. Oryginalny przepis pochodzi z książki Carol Pastor "75 Best - ever muffins"

Składniki na 8 muffinek:
  • 225g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
  • 12 cienkich plasterków bekonu lub boczku
  • 24 ćwiartek świeżych śliwek (w oryginale 24 świeże daktyle)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 2 łyżeczki suszonego oregano + do obsypania
  • 115g serka z ziołami i czosnkiem np. Philadelphia
  • 175 ml mleka
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • świeżo mielony pieprz
Za pomocą nożyczek przetnij plastry bekonu wzdłuż na pół tak aby uzyskać 24 plastry. Następnie owiń nimi śliwki lub daktyle. Możesz pomóc sobie wykałaczką.

Następnie na patelnię wlej oliwę oraz dodaj masło. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany ułóż na nim przygotowane śliwki w bekonie. Podsmażaj aż bekon równomiernie ze wszystkich stron się zarumieni około 4 minut. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw do przestudzenia.


W międzyczasie do dużej miski wsyp mąkę, proszek, cukier, oregano wymieszaj i odstaw.

Nastaw piekarnik na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.

Przestudzone podsmażone owoce w bekonie pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem na patelnię. 

W osobnym naczyniu połącz mleko z serkiem, następnie wbij jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlej masło. 
Wymieszaj i przelej mokre składniki do naczynia z mąką. 
Następnie dodaj pokrojone owoce i bekon wraz z tłuszczem z patelni. Wymieszaj masę tylko do połączenia składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek Na koniec delikatnie obsyp suszonym oregano.

Piecz około 25 minut aż babeczki ładnie się zarumienią  ( w tym celu włącz termoobieg pod koniec pieczenia). Nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjąć muffiny z piekarnika. 


Smacznego :)

poniedziałek, 9 września 2013

Babeczki bez pieczenia IV - choc crunchies

To już czwarty przepis na babeczki nie wymagające pieczenia. Pozwolę sobie przypomnieć pozostałe trzy:
Kluczowym składnikiem wszystkich tych babeczek są płatki rice krispies. Nie wiem jak z ich dostępnością na polskim rynku więc bardzo się ucieszyłam kiedy znalazłam w książeczce BBCGoodFood "52 cakes, bakes and chocolate" ten właśnie przepis. Składniki na "choc crunchies", bo pod taką nazwą występują, można znaleźć chyba wszędzie. W końcu jakieś ciastka, czekolada, masło, miód i rodzynki nie wymagają specjalnych poszukiwań. Tym których męczy przekładanie masy do gniazd formy na muffiny podpowiem że można je przygotować w jednej foremce, dowolnego kształtu a później pokroić na mniejsze absolutnie nie zmieni to ich smaku. 
Nam bardzo te babeczki smakowały a  pomocy w ich przygotowaniu udzielała mi trzylatka. Są przepyszne, chrupiące, mocno czekoladowe i dziecinnie proste w przygotowaniu. Polecam :)

Składniki na 8 babeczek:
  • 200g ciasteczek typu digestive
  • 100g masła + trochę do wysmarowania foremek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 50g suszonych daktyli (oryginalny przepis podaje rodzynki)
  • 200g gorzkiej czekolady
Gniazda formy na muffiny posmaruj cieniutką warstwą masła i odstaw na bok. 

Do dużego woreczka wrzuć ciastka, mocno zwiąż worek i uderzając w niego wałkiem do ciasta rozkrusz ciasteczka na drobne kawałki. Wsyp okruchy do większej miski, dodaj rodzynki (lub posiekane daktyle) i wymieszaj.

Masło, miód, kakao wrzuć do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą płynne. Wlej masę do miski z okruchami i dobrze wymieszaj tak aby wszystkie składniki były lekko wilgotne. Następnie rozdziel masę pomiędzy wysmarowane gniazda formy na muffiny ubijając zawartość spodem łyżki. Staraj się wyrównać je z wierzchu.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i rozpuść  podgrzewając w kuchence mikrofalowej.
Płynną czekoladą zalej wierzch każdej babeczki  tak aby powierzchnia była w miarę równa. Na górze każdej babeczki można umieścić jakąś czekoladową dekorację ( u mnie serduszka z białej czekolady).

Wstaw formę z babeczkami do lodówki i zostaw do zupełnego zastygnięcia czekolady tj. około godziny.

Wyjmij formę z lodówki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie wytrząśnij gotowe babeczki z formy, wystarczy kilka razy uderzyć formą o deskę kuchenną by babeczki bez uszczerbku z niej wypadły. 
Polecam do nich kubek gorącej, świeżo zaparzonej herbaty :) Smacznego :) 

sobota, 7 września 2013

Śniadanie w kokilce

Śniadanie w kokilce to moja propozycja na leniwy, weekendowy poranny posiłek. Doskonale rozgrzewające w pierwsze jesienne chłodne poranki.
Bardzo proste w przygotowaniu, sycące ... idealny początek wolnego dnia. Dający energię na realizację wszystkich zaległości z minionego tygodnia.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 kromki chleba tostowego najlepiej z mąki pełnoziarnistej
  • 2 plasterki bekonu lub boczku
  • 2 jajka
  • sól
Przygotuj dwie kokilki, można wysmarować je cieniutką warstwą masła wtedy łatwiej będzie wyjąć zawartość.

Rozgrzej piekarnik do 200C. 

Wrzuć plasterki bekonu\boczku na rogrzaną patelnię i podsmaż żeby były chrupkie. 

Odkrój skórki z chleba tostowego i wyłóż chlebem dno kokilek. Następnie na chleb połóż wysmażony bekon. W utworzone w ten sposób gniazdko wbij jajko. Delikatnie posól jajko (uważaj żeby nie przesolić bekon jest już słony sam w sobie).
Na wierzchu połóż kawałeczki masła.

przed wstawieniem do piekarnika

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Czas zależy od tego jak mocno chcesz ściąć żółtko.
Teraz możesz wrócić z powrotem do ciepłego jeszcze łóżka :) i nasłuchiwać czasomierza.

Można je zajadać prosto z kokilki, dobre z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Do tego idealne będą świeżo zaparzona kawa z mlekiem lub herbata.

Smacznego :)

środa, 4 września 2013

Miodowo - owsiane muffinki z daktylami

Obawiałam się że połączenie miodu i suszonych daktyli będzie zbyt słodkie ale na szczęście było tak w sam raz. Muffinki zaraz po upieczeniu były bardzo puszyste z lekko spieczoną skórką, przypominały mi w smaku pączka. Po zupełnym wystudzeniu ciasto zrobiło się nieco zbite, ale nie suche takie odrobinę wilgotne. Mnie bardzo przypadły do gustu. Przepis pochodzi stąd

Składniki na 12 - 14 muffinek:
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 110g płatków owsianych + około 2 łyżki do obsypania
  • 75g cukru
  • 140g suszonych daktyli
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 90g płynnego miodu
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 


Posiekaj daktyle na malutkie kawałki.



Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane, cukier i posiekane daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki i odstaw na bok.

W osobnym naczyniu widelcem roztrzep jajko, dodaj mleko, olej  i płynny miód. Wymieszaj dokładnie te składniki i wlej je do miski z suchymi. Przemieszaj całą masę ale tylko do połączenia składników.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości foremek. Wierzch każdej muffinki obsyp płatkami owsianymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 -18 minut. Piecz aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.


Smacznego :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...