Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 23 października 2013

Pecan butter tarts, czyli maślane kruche ciasto wypełnione karmelem i orzechami

Sposób przygotowania  pecan butter tarts zobaczyłam  w programie Anny Olson i od razu trafił na listę przepisów do wypróbowania. Pomyślałam wtedy, że taka kombinacja maślanego kruchego ciasta wypełnionego karmelowym sosem z orzechami musi być pyszna. Podobno to kanadyjski klasyk. Rezultat tego eksperymentu ? Tarty były boskie ! Nie mogłam im się oprzeć. Tarty były rewelacyjne ! Zapach, smak i wygląd na piątkę ! Zjadłam chyba z 4 a potem już przestałam liczyć. Polecam wszystkim miłośnikom orzechowo karmelowych smaków.  Oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Poniżej napiszę jak sama je przygotowałam.

Składniki na 12 -14 tart:
ciasto:
  • 360g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 150g zimnego, niesolonego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
Do misy miksera elektrycznego wsyp mąkę, cukier i sól. Za pomocą końcówki do mieszania ciast wymieszaj te składniki. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszaj na niskich obrotach aż masło rozetrze się i całość będzie przypominać żółtą, kaszkę. Następnie za jednym razem wlej wymieszaną z cytryną wodę. Mieszaj aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i uformuj walec. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny (u mnie ciasto leżakowało w lodówce przez noc). 
Następnie wyjmij ciasto z lodówki na około 20 minut przed wałkowaniem.  

Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny delikatnie natłuść. 

Oprósz blat kuchenny mąką wyłóż ciasto. Pokrój walce na 12 plastrów. Każdy z plastrów rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Następnie za pomocą okrągłej foremki, szklanki lub miseczki wytnij z każdego plastra równe kółeczko o średnicy około 11 cm. Wyłóż ciastem każde gniazdo formy na muffiny, ciasto ma wystawać około 1 cm poza brzegi gniazda. Moje niestety były mniejsze. 
Wstaw do lodówki do schłodzenia. 

Przygotuj nadzienie.

Składniki na nadzienie:
  • 95g masła
  • 185g cukru demerara lub innego brązowego
  • 2 jajka
  • 125ml syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  1/4 łyżeczki soli
  • około 40 orzechów pekana
Upraż pekany na suchej patelni i odstaw na bok. 

Wrzuć masło i cukier do garnuszka. Podgrzewaj, cały czas mieszając aż masa się zagotuje. Nie martw się jeżeli w masie będą grudki to normalne. Zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na bok.

W osobnej miseczce za pomocą ręcznego miksera ubij jajka z syropem klonowym, sokiem z cytryny, wanilią i solą. Następnie powoli wlewaj masę z garnuszka cały czas ubijając aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Odstaw.

Wyjmij z lodówki formę na muffiny, w której schładza się ciasto. Na dnie każdej tarty umieść po kilka orzechów pekana. Następnie za pomocą chochli nalej masę z garnuszka tak aby wypełniała tarty prawie po sam wierzch.
przed wlaniem nadzienia
 
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz tarty przez 10 minut w 200C. Następnie zredukuj temperaturę do 190C i piecz kolejne 10 - 15 minut. Nadzienie powinno bulgotać a ciasto ładnie się zarumienić. 

Wyjmij blachę z piekarnika. Po około 5 minutach poruszaj tartami tak żeby nie po przyklejały się do dna formy i zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.

Następnie wyjmij z formy i zajadaj :)

Autorka przepisu twierdzi ze tarty można przechowywać do 3 dni w lodówce. Nie wiem, nie zdążyłam, znikły. 



Smacznego :)




niedziela, 20 października 2013

Dyniowe muffiny i podsumowanie


Wiem, obiecałam że już  nie będzie mufffinek/babeczek z dynią. Jednak miałam jeszcze odrobinę pure z dyni i znalazłam przepis Anny Olson który koniecznie musiałam wypróbować. Tak oto dziś na blogu pojawiają się, już na pewno ostatnie w tym sezonie, muffiny z dynią. 
Te muffinki były bardzo mięciutkie, ich ciasto było sprężyste i wilgotne o wyraźnym aromacie przypraw piernikowych.

Składniki na 6-9 muffinek:
  • 65g mąki pełnoziarnistej
  • 50g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 190g pure z dyni
  • 60g brązowego cukru
  • 75g maślanki
  • 1 białko jajka
  • 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Do dużej miski wsyp mąki, proszek, sodę, sól, gałkę muszkatołową, przyprawę piernikową i wymieszaj. Odstaw na bok.

W osobnym naczyniu wymieszaj pure z dyni, brązowy cukier, maślankę, białko jajka, olej. Następnie wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Pamiętaj by mieszać tylko do połączenia składników.

Surowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut. Po wyjęciu przełóż na kratkę do wystudzenia.

 Smacznego :)

Zapraszam po inne przepisy na wypieki z dynią:

Dyniowo - orzechowe muffiny z mikrofalówki
Muffiny z dynią, melasą i żurawiną

Dyniowe muffiny z kawałkami czekolady
Mini pumpkin pie
Dyniowe muffiny z mascarpone
Muffiny a w nich dynia, ananas i rodzynki
Dyniowe muffiny oblane karmelem
Dyniowe babeczki z pekanami i owsianą posypką
Dyniowe babeczki z pełnoziarnistej mąki


 




wtorek, 15 października 2013

Dyniowe muffiny z mascarpone

Obiecuję, że to już ostatni, w tym sezonie dyniowym, przepis na wypieki z tym warzywem. Moja rodzina wyrobiła już normę zajadania się dyniami:). Prezentowane dzisiaj babeczki były bardzo smaczne, wszyscy się nimi zajadali nawet dzieciom smakowały. Pieczone z dodatkiem serca mascarpone.  Mięciutkie, puszyste ciasto z  cynamonem i o wyraźnym orzechowym aromacie. Za ten aromat odpowiedzialny był użyty przeze mnie olej wytłaczany z nasion rośliny kapusta rzepak, nazywany co prawda rzepakowym, ale o wyraźnym orzechowym zapachu.  Muffinki dodatkowo udekorowałam serkiem mascarpone i, ze względu na ich orzechowy zapach, solonymi orzechami nerkowca. Polecam :)

Składniki na 12 - 14  muffinek:
  • 170g pure z dyni
  • 240g mąki
  • 170g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125g mascarpone
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. 
W osobnym naczyniu wymieszaj: mascarpone, jajko, olej i pure z dyni. Mieszankę mokrych składników wlej do miski z suchymi i wymieszaj. Pamiętaj by nie mieszać zbyt długo, gdyż babeczki będą twarde i zbite.  

Gotowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piecz 25 do 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.

W czasie kiedy muffinki się pieką przygotuj serek do dekoracji. 

Dekoracja:
  • 125g serka mascarpone
  • 30g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • orzechy
Wszystkie składniki umieść w miseczce i wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Upieczone muffinki umieść na kratce do wystudzenia. Kiedy będą już zupełnie zimne a krem schłodzony na wierzch każdej babeczki nałóż kremu i udekoruj orzechami.

Smacznego :)

 






czwartek, 10 października 2013

Mini pumpkin pie


Długo zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę pumpkin pie. Ciasto dyniowe ? Placek dyniowy ? Tarta dyniowa ?? Ta ostatnia najbardziej by pasowała, ale jednak zdecydowałam się na zachowanie nazwy pie. Poszukując różnic między pajem a tartą natknęłam się nad jedną zasadniczą. Paj jest zwykle pieczony w głębokim naczyniu, tak aby cienka warstwa ciasta utrzymała jak najwięcej nadzienia. Podczas gdy tarta jest płytka, wypełniona stosunkowo cienką warstwą nadzienia. Ciasto na paj pełni bardziej funkcję utrzymania zawartości i nie może nią nasiąknąć, podczas gdy ciasto tarty musi bardziej współgrać smakowo z nadzieniem. No więc zostałam przy paj i to dyniowym. Ciastem które w Ameryce Północnej jest nieodzownym elementem posiłku w Święto Dziękczynienia. A że sezon na dynie ciagle otwarty postanowiłam wypróbować przepis Anny Olson na ten przysmak. Od razu powiem, że dla zachowania konwencji mojego bloga przygotowałam to ciasto w wersji mini. O ile przepis na nadzienie dyniowe jest wiernym  odzwierciedleniem oryginalnego przepisu (ok zmniejszyłam ilość o połowę, bo wyszłoby za dużo) to na ciasto trochę zmieniłam (zamiast podzielić rodzaje mąki pól na pół użyłam tylko pełnoziarnistej). Anna Olson reprezentuje nurt kucharzy pedantów, bardzo precyzyjnie podaje listę składników i tłumaczy czym skutkuje odejście od zaleconej przez nią normy. Jej sposób pieczenia to dla mnie zupełna przeciwwaga dla techniki Nigelli Lawson, która wszystko robi "na oko". Przygotowując więc wypiek na bazie przepisu Anny Olson, równocześnie go zmieniając, trochę się boję, że wprowadzone przeze mnie zmiany powodują że mój wypiek zupełnie odbiega od oryginału. 
No, ale wracając do przepisu. Te paje dyniowe można albo polubić od pierwszego kęsa albo nie. Ciasto jest chrupkie, absolutnie nie gumowe, przygotowane z mąki pełnoziarnistej a nadzienie kremowe bardzo aromatyczne za sprawą wielu dodanych przypraw z lekko wyczuwalnym smakiem i teksturą dyni.
Składniki na ciasto na 12 mini pai:
  • 125 ml zimnego, niesolonego masła
  • 290 ml pełnoziarnistej mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu
Zimne masło posiekaj na małe kawałki i odstaw na 30 minut.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj masło i wymieszaj palcami aż powstanie masa przypominająca grubą kaszę.
W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z wodą i sokiem z cytryny. Wlej do ciasta i wymieszaj rękami aż masa zacznie sklejać się w kulkę.

Uformuj z ciasta kulę zawiń w folię plastikową i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Moje zrobiłam dzień wcześniej i przechowałam przez noc w lodówce.

Przed przygotowaniem paja wyjmij ciasto z lodówki na pół godziny przed wałkowaniem.

Nadzienie:
  • 250 ml pure z dyni
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/8 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 ml śmietany 30% do ubijania
  • 2 małe jajka

Nastaw piekarnik na 190C.

Oprósz blat kuchenny mąką i wyłóż schłodzone ciasto. Przez chwilę pougniataj je palcami aby lekko zmiękło, następnie rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli ciasto będzie pękać na brzegach w czasie wałkowania zagarniaj je rękami i lekko przygniataj, jeżeli w środku wałkowanej powierzchni oderwij kawałeczek ciasta z brzegu i wypełnij szparę. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka. Odpowiednie do wielkości naczynia, w którym zamierzasz piec.
Do pieczenia użyłam silikonowej  formy z 6 otworami. Można użyć ramekinów. Do formy lub ramekina wkładaj wycięte z ciasta kółeczka i wstaw do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Wszystkie składniki na nadzienie: pure z dyni, mleko, przyprawy i śmietanę włóż do misy miksera i zmiksuj aż utworzą jednolitą masę. Tak przygotowane nadzienie wlej do schłodzonych miseczek z ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 30 minut. Piecz aż ciasto lekko się zarumieni a nadzienie zastygnie, czyli nie będzie się trząść w czasie ruszania formą.

Jeżeli z podanego przepisu chcesz przygotować jedna dużą porcję ciasta to: rozwałkuj ciasto do 6 milimetrów grubości, wyłóż nim głęboką formę na paja a ilość nadzienia podwój. Piecz około 40 minut.

Mini paje lub duży paj muszą być wystudzone do temperatury pokojowej, następnie schładzane przez 3 godziny. Autorka zaleca podgrzanie w piekarniku  w 150C przez 15 minut przed podaniem.
Pominęłam ten punkt i zajadaliśmy się pajami zaraz jak tylko je wystudziłam i też nam smakowały.

  

Smacznego :)

sobota, 5 października 2013

Muffiny a w nich dynia, ananas i rodzynki

Kolejne muffiny z dynią... :) Tym razem znowu tartą  a nie z dyniowym pure, które najczęściej pojawia się w przepisach. Dodatkowo, oprócz dyni, w babeczkach można znaleźć kawałki ananasa i rodzynki. Muffinki były bardzo smaczne, niezwykle słodkie, mocno wilgotne z lekko spieczonym wierzchem. Smakowały. Ich wadą było to że się rozpadały i trzeba było je jeść widelczykiem. Moim zdaniem ciekawy dodatek do popołudniowej kawki/herbatki.

Składniki na 12 - 16 muffinek:
  • 375g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 220g drobnego cukru do wypieków
  • 100g drobno startej dyni
  • 4 plasterki ananasa z puszki 
  • 85g drobno posiekanych rodzynek 
  • 60 ml śmietanki (taka o 12% zawartości tłuszczu będzie w sam raz)
  • 125ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 2 jajka
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i wymieszaj. Zetrzyj dynię na tarce o drobnych okach i wmieszaj do mąki.
Odsącz ananasa z soku i posiekaj plasterki na drobniutkie wiórki, dodaj do mąki.
Posiekaj rodzynki na mniejsze kawałki i również dodaj do mąki. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.

W osobnym naczyniu wymieszaj razem śmietanę, olej oraz jajka. Wlej do suchych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu będzie czysty babeczki są gotowe do wyjęcia z piekarnika.

 Smacznego :)

czwartek, 3 października 2013

Dyniowe babeczki z pekanami i owsianą posypką

Znowu dynia :) tym razem w połączeniu z orzechami pekan, cynamonem i przyprawą piernikową. Ciasto było bardzo sprężyste, elastyczne, odrobinę tylko wilgotne  z kawałkami orzechów.  Obsypane owsiano - cynamonowo - orzechową posypką. Przepis znalazłam w "Muffin sampler" Jana Siegrista. 
Polecam.

Składniki na 18 muffinek:
  • 320g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 30g posiekanych orzechów pekan (można dodać więcej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 285g pure z dyni
  • 70g oleju rzepakowego (lub innego bez wyraźnego smaku)
  • 70g mleka
  • 40g ciemnego cukru użyłam dark muscovado
 Posypka:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru, użyłam dark muscovado
  • 3 łyżki posiekanych pekanów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła


Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Przygotowanie tych muffinek zacznij od wymieszania składników na posypkę. Wsyp płatki owsiane, mąkę, cukier, orzechy, cynamon do miseczki i wymieszaj. Następnie dodaj masło i rozcieraj palcami wszystkie składniki aż utworzą grubą kaszkę. Odstaw na później.

Przygotowanie muffinek zacznij od wymieszania suchych składników. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę piernikową i posiekane orzechy. Odstaw na później.

W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj jajka, wanilię, pure z dyni, olej, mleko oraz brązowy cukier. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Babeczki ładnie rosną, tworząc  górkę. Aby się upewnić czy są gotowe najlepiej nakłuć ciasto wykałaczką jeżeli będzie czysta bez przyklejonych do niej drobinek ciasta muffiny można wyciągać z piekarnika. Gotowe muffiny odstaw na kratkę do przestudzenia.


Smacznego :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...