Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 12 stycznia 2014

Makowe babeczki z marcepanem

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :) serdecznie witam czytelników w 2014. Mam nadzieję że zainteresuje Was mój dzisiejszy przepis. Jeżeli zostały Wam jakieś drobiny maku, resztki migdałów czy marcepanu po świętach, to będą w sam raz do tych babeczek. Babeczki są baaardzo smaczne, umiarkowanie wilgotne, niezbyt puszyste, ale też nie zbite,  słodkie w sam raz do kawy :) No i jak zwykle u mnie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam :)

Składniki na 9 dużych lub 12 standardowych babeczek:
  • 140g mąki
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g marcepanu
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 100g naturalnego jogurtu
  • 150g masła
  • migdały w płatkach do obsypania

Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Marcepan zetrzyj na tarce o grubych okach, odstaw.

Do miski wsyp mąkę, mak, proszek do pieczenia, cukier, dodaj starty marcepan  i wymieszaj.

W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z jajkami. 
Następnie wlej je do miski z suchymi składnikami, dodaj masło i delikatnie mieszaj aż masa będzie jednolita.

Surowe ciasto przełóż łyżką do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Następnie obsyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem jeżeli będzie oklejony wilgotnymi kawałkami ciasta wydłuż czas pieczenia o kilka minut. 

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczki do przestudzenia w formie w której się piekły. Babeczki są bardzo smaczne zarówno letnie jak i zupełnie przestudzone.

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...