Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 6 marca 2014

Czekoladowe muffiny z czarnej fasolki doprawione chili

Ciekawy sposób na podanie fasolki, zwłaszcza dzieciom, które nie wiedzieć czemu za nią nie przepadają. Moje oszustwo poskutkowało tylko w 50%, dla młodszej córki babeczki były zbyt ostre. Następnym razem pominę chili, myślę że wszyscy na tym skorzystają. Babeczki były gęste, zbite, mocno czekoladowe, właściwie smakowały jak gorzka czekolada. Fasoli nie wyczuwało się  w ogóle. Były bardzo, bardzo smaczne.  Przepis znalazłam tutaj. Dla zwolenników mniej eksperymentalnych wypieków polecam również przepis na bardzo podobne w smaku ale mniej zdrowe czekoladowe babeczki z chili.



Składniki na 24 mini muffinki:
  • 190g ugotowanej lub z puszki czarnej fasoli
  • 120g masła migdałowego 
  • 1 banan
  • 50g kakao
  • 1/2 łyżeczki chili (można pominąć)
  • 1 łyżeczka bez glutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 60 ml miodu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • płatki papryki do oprószenia (opcjonalne)
Jeżeli korzystasz z suchej fasoli to dzień wcześniej zalej ją wodą, tak żeby wody było na dwa palce nad powierzchnią fasolki, i odstaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodze, w której się moczyła, aż będzie miękka. Odcedź i odstaw do przestudzenia. 

Jeżeli korzystasz z fasoli w puszce po prostu odcedź i przelej zimną wodą. 

Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny natłuść, nawet jeżeli masz formę z nie przywierającą warstwą to polecam natłuścić gdyż ciasto przywiera. 

Fasolę (ugotowaną lub z puszki) wsyp do blendera, dodaj masło migdałowe i banana. Zmiksuj na gładką masę. Masa będzie dosyć gęsta i miksowanie może być przez to odrobinę trudne. Rób przerwy żeby nie zniszczyć blendera. Następnie dodaj kakao, chili, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód, sól i jajko. Zmiksuj na gładką masę. W masie mogą pozostać małe drobinki fasolki, nie martw się w gotowych muffinach nie będzie ich widać.

Ciasto przełóż do formy, wypełniając gniazda do 3/4 wysokości. Możesz oprószyć płatkami papryki. Piecz 20 minut aż babeczki wyrosną. 
Przełóż na kratkę do wystudzenia i zajadaj :)

Smacznego :)

 http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2014/02/bannerek-czerwony.jpg
Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Cóż za ciekawe połączenie! Koniecznie warto je wypróbować, ciekawe, czy i na moje dzieciaczki też podziała ten mały podstęp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :). Jeżeli dzieci nie lubią ostrych przypraw to proszę nie dodawać chili i ... może się uda ;). Trzymam kciuki

      Usuń
  2. Odnoszę wrażenie, że nie ma dla Ciebie połączeń w muffinach, których byś się bała. I dobrze! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odnoszę wrażenie że z wiekiem zaczynam smakować w najoryginalniejszych połączeniach zarówno wytrawnych jak i tych na słodko. Co niestety odbija się niekorzystnie na sylwetce ;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...