Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 3 stycznia 2015

Advocatowe babeczki z brzoskwiniami

Witam w 2015 :) Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)
Ten rok chciałabym zacząć od przepisu na advocatowe babeczki z brzoskwiniami. Dla tych, którzy nie przepadają za ciastami z owocami - brzoskwinie można pominąć. Same babeczki są nieco zbite, baardzo mocno alkoholowe i pysznie słodkie. Owoce nadają im odrobinę wilgoci. Polecam :)

Składniki na 7 babeczek:
  • 100g margaryny
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml advocata
  • 250 ml + 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • brzoskwinie z puszki

Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Margarynę i cukier, za pomocą miksera, utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko i ucieraj aż połączy się z masą. Następnie wlej do masy alkohol, dodaj mąkę z proszkiem i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. 

Gotowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej babeczki połóż ćwiartkę brzoskwini. Jeżeli nie lubisz owoców to pomiń.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Wyjmij kiedy babeczki ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. Upieczone babeczki przestudź i przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

 

   
zBLOGowani.pl

Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...