Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 27 maja 2015

Jogurtowe babeczki nadziewane rabarbarem przykryte kruszonką

Smaczne, elastyczne delikatne ciasto nadziewane rabarbarem i przykryte chrupiącą maślaną kruszonką. Bardzo łatwe w wykonaniu. Babeczki można nadziewać zarówno surowym rabarbarem jak i rabarbarowym dżemem. Polecam :)

Składniki na 14 babeczek:
  • 300g maki
  • 1i1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 75g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 275 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Masa rabarbarowa:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
Kruszonka:
  • 50 g masła
  •  5 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru

Rabarbar (4 łodygi) pokrój na plasterki wrzuć do garnka dodaj cukru (około8 łyżek). podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż się zagotuje. Odstaw do przestudzenia.

W małej miseczce palcami zgnieć składniki na kruszonkę, ostaw.

Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.

Rozpuść masło. Dodaj do masła cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, jajko oraz wanilię i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Do mokrych składników dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. 


Za pomocą łyżki wypełnij papilotki (bądź gniazda formy na muffiny jeżeli pieczesz bez papilotek) ciastem. Nałóż niewielką porcję, tak aby przykryć dno. Następnie nałóż porcję (około 1 łyżeczki) masy rabarbarowej i przykryj ciastem. Wierzch każdej babeczki obsyp drobinkami kruszonki.

Piecz w nagrzanym piekarniku 20 -d 25 minut aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią.

Smacznego :)


Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...