Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 18 lutego 2015

Czekoladowe babeczki z Maltesers

Witam, dziś chciałabym się podzielić przepisem, który niedawno wypróbowałam, na babeczki z Maltesers. Bardzo ciekawe połączenie, myślę, że fani cukierków Maltesers odnajdą w nich tą charakterystyczną nutę słodu. Babeczki są delikatnie czekoladowe, mięciutkie udekorowane czekoladowym kremem z wyraźną nutą słodu. Przepis pochodzi z "Cake days. The hummingbird bakery".

Składniki na 12 - 16 babeczek:
  • 150 ml oleju
  • 75 ml mleka
  • 75 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1i1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 240g mąki
  • 25g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 330g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml wrzącej wody
 Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Do misy miksera wlej olej, mleko, maślankę, wanilię wbij jajko i mieszaj aż się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól następnie dodaj cukier. Wsyp około 1/3 tej mieszanki do mokrych składników i mieszaj aż się połączą. Następnie wlej 1/3 wrzątku i znowu mieszaj. Powtarzaj aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Surowe ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. 

Przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj krem. 

Składniki na krem:
  • 200g ciemnej czekolady
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 115g mleka słodowego w proszku (użyłam "Ovaltine")
  • 50g kremowego serka typu Philadelphia
  • 35g drobnego cukru do wypieków
  •  Maltesers do dekoracji
Rozpuść czekoladę albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Odstaw na później do przestudzenia.

Do misy miksera wlej śmietanę, dodaj mleko słodowe i ubijaj aż śmietana lekko zesztywnieje. W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem aż dobrze się połączą. Dodaj do masy roztopioną czekoladę i wymieszaj jeszcze raz - masa może tworzyć grudki. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowo-czekoladowej, dodając śmietanę małymi porcjami. Krem będzie gęsty, kremowy. Gotowy krem rozprowadź po wierzchu babeczek, wyrównaj nożem i udekoruj kulkami Maltesers.


czwartek, 12 lutego 2015

Muffiny jak pączki z dżemem

Dziś tłusty czwartek. Podaję przepis na ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne muffinki, które bardzo przypominają pączki. Ciasto jest wilgotne i gęste a zarazem puszyste dzięki maślance. Wypełnione ulubionym dżemem... mniam. Polecam też inne wariacje nadzienia, na pewno sprawdzi się nutella lub budyń. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki na 12 muffinek:
  • 300g samorosnącej mąki
  • 160g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 175 ml maślanki
  • 1 łyżeczka wanilii
  • dżem do nadziewania
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem.

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz olej, jajko, maślankę dodaj wanilię i dobrze wymieszaj. More składniki wlej do mieszanki suchych składników. Wymieszaj do połączenia się składników. 

Łyżką przełóż ciasto do gniazd formy na muffiny, następnie nałóż po łyżeczce ulubionego dżemu i przykryj pozostałym ciastem. 

Piecz 20 minut.

Upieczone muffiny przełóż na kratkę do wystudzenia. Następnie oblej lukrem.

Lukier:
  • cukier puder szklanka
  • dwie łyżki mleka
Wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.

Gotowe muffiny oblej lukrem.

Smacznego :)

niedziela, 8 lutego 2015

Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej


Mięciutkie, puszyste, delikatnie kakaowe babeczki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej. Przepis na ciasto znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować. W końcu miło zjeść coś słodkiego nie zadręczając się tak do końca poczuciem winy, że znowu nie dotrzymało się postanowienia o zdrowym odżywianiu. Z kolei trudno sobie dotrzymać obietnicy gdy na dworze ciągle zimno i najchętniej człowiek ukryłby się pod ciepłym kocem. Pozdrawiam wszystkich zmarzluchów i zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki na 12 muffinek:
  • 100g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
  • 150g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 125g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 125 ml jogurtu
  • 50 ml mleka
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Jeżeli nie masz mąki jaglanej to wrzuć kaszę jaglaną do młynka na kawę lub blendera i zmiel na proszek.

Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp mąkę jaglaną, mąkę, kakao, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki odstaw na bok.

W osobnym naczyniu połącz olej, jogurt, mleko i wanilię. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia z suchymi składnikami. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

Przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż ładnie wyrosną.

 Smacznego :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...